-- marikan kertomus --

Ikkunoiden entisöiminen houkuttaa ammatinvaihtajaa

Nuoruudessa valittu ammatti kantaa enää harvoin eläkeikään asti. Jossain vaiheessa työuraa muutos alkaa houkuttaa – työltä toivotaan uudenlaisia haasteita, merkityksellisyyttäkin. Käsillä tekeminen ja konkreettiset tulokset omasta työstä ovat vastapainoa nykyelämän jatkuvalle muutospaineelle ja ennakoimattomuudelle. Tuore ikkunaentisöijä kertoo aikuisella iällä tehdystä uranvaihdoksestaan.
Marika Mattilalla, 45, oli takanaan parikymmentä vuotta viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijatehtävissä. Työ oli mielekästä, haastavaa ja hektistä, muutokset seurasivat toistaan.
”Mietin vakavasti haluanko viettää lopunkin työurastani näin, jatkuvassa kiireessä ja riittämättömyyden tunteessa, kvartaalitalouden puristuksessa. Kaipasin jotain konkreettisempaa, juurevaa ja merkityksellistä”, Marika Mattila muistelee.
Ikkunaentisöinnistä hän ei ollut koskaan kuullutkaan. ”Olimme remontoineet kakkoskotiamme, vanhaa taloa jo jonkin aikaa, kun kunnostusvuoroon tulivat ikkunat. Se antoi kimmokkeen perehtyä aiheeseen. Lopulta innostuin niin paljon, että päädyin selvittämään voisiko tällaista tehdä ihan työkseen, ja löysin netistä Rakennusapteekin järjestämän ikkunaentisöijän ammattikoulutuksen.” 

 Uranvaihtajien monenkirjavat taustat ja tarinat

Rakennusapteekki on kouluttanut ikkunaentisöijä-yrittäjiä jo toistakymmentä vuotta. Koulutusohjelman runko ja metodologia on tuotu Ruotsista Hans ja Sonja Allbäckiltä, jotka valmistavat laadukkaita pellavaöljypohjaisia maaleja sekä kouluttavat ikkunankunnostajia naapurimaassamme. 
”Olemme kouluttaneet Suomeen jo vajaat viitisenkymmentä ikkunaentisöijää koulutusverstaallamme Billnäsissä, Raaseporissa. Vuosien varrella kaikki kurssilaisemme yhtä lukuun ottamatta ovat olleet aikuisia ammatinvaihtajia”, vahvistaa Rakennusapteekin toimitusjohtaja Anette Ringbom ja jatkaa: ”Rakennusapteekin kouluttamien ikkunaentisöijien työhistoria on todellakin kirjava, eikä akateeminen tausta ole harvinaista. Joukosta löytyy niin tekniikan tohtori, it-alan ammattilaisia, graafisia suunnittelijoita, päiväkodin ohjaajia kuin projektipäällikköjäkin. Joukossa on sekä miehiä että naisia, joita kaikkia yhdistää intohimo käsityöläisyrittäjyyteen.”
 

Ammattioppia ja yrittäjävalmennusta

Koulutusohjelma kattaa osa-alueet ja taidot, joita ikkunaentisöijä tarvitsee. Kevään mittaisella kurssilla harjoitellaan muun muassa maalin poistoa, erilaisia puukorjauksia ja tavallisimpien puuntyöstökoneiden sekä käsityökalujen käyttöä, maalaamista ja pintakäsittelyä, lasittamista ja kittaamista sekä peltitöitä. Yksi kurssin pidetyimmistä päivistä on harjoittelu sepän pajalla. 
Ikkunaentisöijän koulutus antaa ammattiosaamisen ohella perustiedot yrittäjyyteen valmistautumiseen, ja koulutuksen käyneet perustavat joko oman toiminimen tai osakeyhtiön. Suurin osa työskentelee yksinyrittäjänä työllistäen vain itsensä. 
Rakennusapteekin ikkunaentisöijän koulutus nojautuu vahvasti perinteisiin ja vuosisatojen aikana toimiviksi ja kestäviksi todettuihin materiaaleihin. Käytetyt materiaalit ovat myrkyttömiä ja luonnonmukaisia, pääasiassa pellavaöljypohjaisia.
 

Yrittäjä, muista markkinoida itseäsi!

Entä miten ikkunaentisöijän ura on lähtenyt liikkeelle ja onko töitä riittänyt? 
Marika Mattila sanoo olevansa onnellisen yllättynyt kuinka nopeasti asiakkaat hänet löysivät. ”Koulutuksen jälkeisenä kesänä perustin toiminimen ja pystytin verstaan piharakennukseen. Ensimmäinen markkinointitempaukseni oli esitellä toimintaani omilla kyläpäivillä. Mahtava onnenkantamoinen oli, että paikalla oli kahden paikallislehden toimittaja, joista kumpikin teki työstäni jutun. Sen jälkeen alkoi puhelin soida”, Marika muistelee. 
”Yritykseni viralliseen aloituspäivään mennessä olin tehnyt itse kevyet kotisivut yritykselleni ja tilannut käyntikortit. Juttelin uudesta ammatistani kaikkialla missä liikuin. Ilmeisesti se kannatti, sillä töitä on firmani perustamisesta alkaen ollut koko ajan puoleksi vuodeksi eteenpäin”, iloitsee Marika. 
Ulospäinsuuntautuneisuus ja markkinointihenkisyys ovat iso etu minkä tahansa alan yrittäjälle. Ikkunaentisöijälle tärkeitä ominaisuuksia ovat kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys. Työ ei ole vaikeaa, mutta siinä on monen monta työvaihetta ennen kuin vanha, ränsistyneen näköinen ikkunapuite on palautettu alkuperäiseen loistoonsa ja asennettu takaisin paikoilleen.
”Ainakin minulla taisi olla vähän turhan kevyt ja yksipuolinen kuva entisöijän työstä – se sellainen, jossa fiilistellään verstaalla kahvikuppi kädessä”, Marika miettii. ”On tässä työssä niitäkin hetkiä, mutta enimmäkseen työ on hyvin fyysistä, ihan rehtiä ja raskasta duunia. Isot ikkunat ovat painavia irrottaa ja liikutella. Talojen ikkunasyvennykset ovat kesäaikaan hikisiä paikkoja poistaa karmista maalia kuumailmapuhaltimen avulla. Ja yksitoikkoiseksi en tätä työtä todellakaan kuvailisi! Työvaiheita on useita, mikä tuo hyvää vaihtelua, ja päätään saa kyllä käyttää, jotta entisöinnin lopputulos on sekä kestävä että kaunis.”

Oman elämän ohjaksissa

Ikkunaentisöijän työn parhaita puolia ei Marikan tarvitse kauaa miettiä: ”Työ on itsenäistä ja saan itse määrittää oman rytmini ja viikkoaikatauluni. Voin pitää arkipäivänä vapaata ja hoitaa asioita silloin, kun tarve on, mutta toisaalta taas viihtyä sunnuntai-iltapäivän verstaalla, jos niin valitsen. Tässä työssä todella on sitä konkretiaa, mitä kaipasin. Tulokset näkyvät välittömästi. Nautin myös siitä, että työni kautta pääsen näkemään toinen toistaan mielenkiintoisempia vanhoja taloja ja tapaamaan niiden asukkaita. Vanhat talot ovat elämäntapa, joka yhdistää.”
Marika Mattila on enemmän kuin tyytyväinen tekemäänsä valintaan ja suosittelee ikkunaentisöijän koulutusta niille, jotka haluavat haastavan työn, jossa tarvitaan sekä käsiä että päätä. ”Joka päivä opin jotain uutta. Tämä työ on sekä mielekästä että merkityksellistä. Koen omalla tavallani pelastavani maailmaa vanha ikkuna kerrallaan”, Marika hymyilee. 

Vipuvoimaa omasta yhdistyksestä

Ikkunaentisöijät ry – Fönsterhantverkarna rf on Rakennusapteekin kouluttamien ammattilaisten aktiivinen yhteenliittymä, joka jakaa tietoa ja hyviä käytäntöjä sekä yhteisiä projekteja. Porukalla ei hirvitä tarttua edes kymmeniä ikkunoita käsittävään kerrostalourakkaan. Vaikka yksinyrittäjän työ on nimensä mukaisesti välillä yksinäistä puurtamista, saa kollegoilta niin tukea kuin neuvojakin.

Seuraava ikkunaentisöintikoulutus

Seuraava Rakennusapteekin järjestämä ikkunaentisöijän koulutus alkaa tammikuussa 2018. Kurssi kestää kolme kuukautta, ja sen lopuksi on kuukauden kestävä työharjoittelu kokeneen ikkunaentisöijän verstaalla. 
”Ikkunaentisöijien työtilanne on oikein hyvä ja siksi haluamme kouluttaa lisää ammattilaisia vastaamaan kysyntään”, kertoo Anette Ringbom tyytyväisenä. ”Omassa työssäni Rakennusapteekissa näen, että vanhojen talojen kunnostaminen perinteisin menetelmin ja materiaalein on trendi, joka vain vahvistuu. Toinen kiva, uusi trendi on nuoret perheet, jotka hankkivat rintamamiestalon, jonka haluavat kunnostaa alkuperäistä kunnioittaen. Ikkunat ovat talon sielu ja näyttävä osa, joka antaa ilmeen koko rakennukselle. Ikkunoiden tekninen kunto vaikuttaa myös rakennuksen energiatalouteen ja mukavuuteen. Siksi ei ole yhdentekevää, missä kunnossa ne ovat”, Anette muistuttaa.